ΠτΔ: Κατέθεσα πρόταση για Ομάδα Αλήθειας-Η απάντηση Τουρκίας ήταν αρνητική
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι κατέθεσε εισήγηση στη Νέα Υόρκη ενώπιον του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν για λειτουργία μιας διερευνητικής επιτροπής, που θα συγκροτήσει στην ουσία μια ομάδα αλήθειας για τους αγνοούμενους, αλλά δυστυχώς η απάντηση ήταν αρνητική.
Σε ομιλία στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους αγνοούμενους στον Κόρνο ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι παρόμοια εισήγηση κατέθεσε από τις πρώτες του συναντήσεις και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη για να αντικριστεί το θέμα με ανθρωπιστική ματιά καθώς υπάρχουν και Τουρκοκύπριοι αγνοούμενοι.
«Γιατί στο θέμα των αγνοουμένων έχετε δικαίωμα και έχουμε υποχρέωση όχι μόνο να επιστρέψουμε λείψανα, αλλά έχουμε υποχρέωση να γνωρίζετε το τι έχει γίνει», είπε απευθυνόμενους στους συγγενείς.
Είπε επίσης ότι συνεχείς είναι και οι εκκλήσεις προς τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ, η οποία έχει τα εργαλεία, για να μας βοηθήσει σε αυτό το ανθρωπιστικό θέμα, να ασκήσει την επιρροή της προς την Τουρκία, ώστε να ανοίξει τα αρχεία του κατοχικού στρατού.
Ο Πρόεδρος είπε ότι η παρούσα διακυβέρνηση έχει προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές για πιο αποδοτικές και αποτελεσματικές διαδικασίες, δίδοντας έμφαση στην αύξηση της ροής των πληροφοριών που θα οδηγήσουν στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, εξηγώντας ότι έχουν καταργηθεί οι ανακριτικές μέθοδοι αναφορών, γεγονός που βοηθά σε κάποιο βαθμό να τερματιστεί η επικρατούσα σιωπή και οδηγεί σε καλύτερη αξιοποίηση και της παραμικρής πληροφορίας.
Αναφέρθηκε και στην πολύτιμη, αναγκαία και καθοδηγητική, όπως την χαρακτήρισε, βοήθεια όλων των συγγενών, Κυπρίων και Ελλαδιτών.
Τόνισε για άλλη μια φορά ότι το κυπριακό πρόβλημα δεν μπορεί να κλείσει χωρίς τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοουμένου και ότι η ευρωπαϊκή πορεία και οι φιλοδοξίες της Τουρκίας δεν θα μπορούν να εκπληρωθούν χωρίς τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοουμένου.
ΠτΒ: Απάνθρωπο στην Ευρώπη που 2025 εκατοντάδες των συμπατριωτών μας να παραμένουν αγνοούμενοι
Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου είπε ότι πάνω από μισό αιώνα «ο λαός μας κουβαλάει ένα τραύμα που αντί να επουλώσει βαθαίνει» για να προσθέσει ότι δεν μπορούμε να λησμονούμε ότι κάποιοι άνθρωποι, 51 χρόνια μετά δεν γνωρίζουν τι απέγιναν οι δικοί τους.
Ελάχιστη υποχρέωση μας, όπως κάθε χρόνο, είναι να είμαστε εδώ, συνέχισε, για να τιμήσουμε τους αγνοούμενους και να δηλώσουμε τον παρών μας για αυτούς τους ανθρώπους και τις οικογένειες τους που ακόμη περιμένουν απαντήσεις που τους οφείλονται.
«Είναι τουλάχιστον απάνθρωπο και αδιανόητο στην Ευρώπη του 2025 εκατοντάδες των συμπατριωτών μας να παραμένουν αγνοούμενοι» είπε η κ. Δημητρίου. Συνέχισε, λέγοντας ότι «είναι απάνθρωπο, παράνομο και αδιανόητο η Τουρκία να αγνοεί προκλητικά τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου της Ευρώπης και τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ και να αρνείται να συνεργαστεί».
Αναφέρθηκε στην παρουσία της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων στη Λευκωσία και στη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή, λέγοντας ότι ανανεώνουν αυτή τη συνάντηση με το σύνολο της Ολομέλειας του Σώματος της 29 Οκτωβρίου, στη Βουλή των Ελλήνων.
«Έχει μεγάλη σημασία να βρισκόμαστε και εκεί. Η Ελλάδα υπήρξε και πρέπει να συνεχίσει να είναι ο σθεναρότερός μας συμπαραστάτης σε αυτόν τον κοινό αγώνα» λέγοντας ότι επιβάλλεται το μήνυμα αυτό, την μέρα που θεσπίστηκε από το Κοινοβούλιο της Ελλάδας προς τιμή των αγνοουμένων μας «να το τονίσουμε εμφαντικά».
Είπε ακόμη ότι στο Κυπριακό «λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη διακρίβωση και του τελευταίου αγνοούμενου μας» λέγοντας ότι αυτή είναι η οφειλή προς την πατρίδα.
Δεν θεωρούμε απροϋπόθετα νεκρούς τους αγνοούμενούς μας είπε ο Αρχιεπίσκοπος
Στο δικό του χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος απηύθυνε έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους, «να ενεργήσουν τα δέοντα και τα αυτονόητα, ώστε η κατοχική δύναμη να πεισθεί, επιτέλους, να συνεργασθεί ουσιαστικά και ειλικρινά προς επίλυση του καθαρά ανθρωπιστικού τούτου προβλήματος των αγνοουμένων μας».
Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι μπροστά σ’ αυτό το σκληρό και αβάστακτο ανθρώπινο δράμα, η παγκόσμια κοινωνία, και ειδικότερα οι μεγάλοι και ισχυροί της γης, παραμένουν, δυστυχώς, για τόσα χρόνια, αδιάφοροι και απαθείς.
Τόνισε επίσης ότι δεν νοείται επίλυση του κυπριακού προβλήματος χωρίς την επίλυση του ζητήματος των αγνοουμένων μας, «τους οποίους επαναλαμβάνουμε εμφατικά δεν θεωρούμε απροϋπόθετα νεκρούς».
«Χωρίς τη διακρίβωση της τύχης κάθε αγνοουμένου του τόπου μας πώς είναι δυνατόν να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων» διερωτήθηκε.
Στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους αγνοουμένους, που πραγματοποιήθηκε στο Πανόραμα Αγνοουμένων, στον Κόρνο, μίλησαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας Μαρία Καλμπουρτζή, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου και ο Επικεφαλής της διακοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων Αναστάσιος Μπαρτζώκας.
Πηγή: ΚΥΠΕ