Σπουδαία ανακάλυψη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 350 μέτρων στο «Πήγασος»
«Σφραγίδα» βιωσιμότητας των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εταιρειών κολοσσών που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, φαίνεται ότι βάζει η νέα ανακάλυψη της ExxonMobil στον στόχο «Πήγασος» στο θαλασσοτεμάχιο 10.
Η νέα αυτή ανακάλυψη υπολογίζεται ότι θα απογειώσει πάνω από τα 20 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια τα συνολικά αποθέματα φυσικού αερίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, διασφαλίζοντας σε σημαντικό βαθμό τις εξορύξεις και την κερδοφορία των εταιρειών.
Η σπουδαιότητα της νέας ανακάλυψης δημιούργησε μεγάλη αισιοδοξία και ικανοποίηση στην κυβέρνηση, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να ενημερώνεται ο ίδιος από τους αξιωματούχους της ExxonMobil, το απόγευμα.
Συγκεκριμένα, χωροθετείται 190 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των ακτών της Κύπρου και η γεώτρηση έγινε σε βάθος νερού 1,9 χιλιομέτρων.
Κατέδειξε ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 350 μέτρων. Τα δεδομένα θα αξιολογηθούν και θα υπάρξει περαιτέρω ανάλυσή τους.
Διαβάστε επίσης: Ανακοίνωση για το «Πήγασος»-Ανακάλυψη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 350 μέτρων
Αυτή την στιγμή, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε ακριβή ποσότητα φυσικού αερίου. Ωστόσο, πηγές από τη Λευκωσία μεταφέρουν την έντονη αισιοδοξία τους, καθώς η στήλη φυσικού αερίου είναι πιο μεγάλη από αυτήν που ανέμεναν.
Δύναται να είναι ίσως και το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου που έχουμε μέχρι στιγμής.
Στο ίδιο τεμάχιο, το 10, είναι και η γεώτρηση Γλαύκος 1 και Γλαύκος 2 που από τα δεδομένα που γνωρίζουμε, έχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα φυσικού αερίου, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία και προσδίδει αισιοδοξία.
Επίσης, η γεώτρηση αξιολόγησης του Γλαύκος 2 που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2022, επιβεβαίωσε την παρουσία φυσικού αερίου με χαρακτηριστικά υψηλής ποιότητας.
Όπως ανέφερε το Σάββατο ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, σε συνέδριο, είναι σκορπισμένα στα θαλασσοτεμάχια.
Είναι ο στόχος Δίας που έχει περίπου 2-3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, ο Κρόνος που έχει λιγότερα από 2,5, ο Γλαύκος που έχει 5-8 και ο στόχος Αφροδίτη που έχει λιγότερα από 4,5. Βλέπουμε και στον χάρτη το τεμάχιο 10 που είναι η γεώτρηση Γλαύκος με την περισσότερη ποσότητα, που όπως είπαμε στο ίδιο τεμάχιο και η γεώτρηση Πήγασος για την οποία ήταν σήμερα η ενημέρωση.
Τα τεμάχια, δεν είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν μέχρι να υπάρξουν υποδομές.
Ωστόσο θα συνδεθούν με το τεμάχιο ΖΟΡ που βρίσκεται στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ, για σκοπούς εξαγωγής.
Ουσιαστικά, όπως είπε ο Υπουργός, χρησιμοποιούμε υφιστάμενες υποδομές για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον πλούτο ο οποίος είναι σκορπισμένος στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ήδη υπάρχουν διαβουλεύσεις για συνέργειες μεταξύ των εταιριών, ώστε όλα αυτά να μαζευτούν και να σταλούν στην Αίγυπτο προς υγροποίηση και εξαγωγή.
Ο Υπουργός Ενέργειας αναφερόμενος στο ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας είπε ότι χρησιμοποιούμε εταιρίες οι οποίες έχουν βαρύτητα και οικονομικό όφελος. Έχουν επίσης πίσω τους χώρες οι οποίες μπορούν να εξασκήσουν πολιτική. Βλέπουμε στον χάρτη, τα τεμάχιά που βρίσκεται η κάθε εταιρεία - κολοσσός. Ανάμεσά τους, η Exxon Mobil, η ΕΝΙ, η Total, η Chevron και η Shell.
Η τηλεδιάσκεψη ήταν μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Αντιπροέδρου της ExxonMobil, John Ardill.
Επίσης, παρόντες ήταν ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου και ο Γενικός Διευθυντής της ExxonMobil Κύπρου, Βαρνάβας Θεοδοσίου.