Η μνήμη ασπίδα και σπαθί για απελευθέρωση διαμηνύουν οι Γιαλουσίτες
Επειδή η μνήμη είναι η ασπίδα και το σπαθί στον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση οι Γιαλουσίτες τιμώντας και μνημονεύοντας τους 25 ήρωες της κωμόπολης τους, θυμήθηκαν το χρέος τους και ανανέωσαν τη δέσμευση τους να διεκδικήσουν δικαίωση μέχρι την πραγμάτωση της.
Την Τρίτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης και τιμής των πεσόντων και αγνοουμένων Αιγιαλούσας, στο πλαίσιο της οποίας τελέστηκε αρχιερατικός εσπερινός για την εορτή του Αγίου Θύρσου, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα στο, Πλατύ Αγλαντζιάς προεξάρχοντος του Επισκόπου Καρπασίας Χριστοφόρου και αναπέμφθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων της Αιγιαλούσας και υπέρ ανευρέσεως των Αγνοουμένων της Κύπρου.
Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας, που ανανέωσε με αποφασιστικότητα τη δέσμευση ότι «μένουμε στραυτευμένοι τον αγώνα για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας».
«Συνεχίζουμε σθεναρά να επιδιώκουμε την επιστροφή μας στην εκκλησία του Αγίου Θύρσου και σε όλες τις κατεχόμενες εκκλησίες μας, υπό συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως οραματιζόμαστε εκείνη την ημέρα κατά την οποία οι «Θύρσιοι Ετήσιοι Κολυμβητικοί Αγώνες» θα διοργανωθούν ξανά, και οι νέοι θα βουτήξουν στα νερά της αγαπημένης μας Γιαλούσας.
Ο Υπουργός Άμυνας αφού έκανε σύντομη αναφορά για τη θυσία έκαστου τιμώμενου, είπε ότι η αγωνιστικότητα και το θάρρος που επέδειξαν οι άξιοι λεβέντες ας χαλυβδώσουν τις αντοχές και την πίστη στον αγώνα.
Τιμούμε τη μνήμη των νεκρών μας και επαναφέρουμε στη σκέψη μας τους αγνοούμενους και τις χιλιάδες των προσφύγων που εξακολουθούν να στερούνται τους τόπους που γεννήθηκαν, τις εστίες και τις περιουσίες τους, είπε ακολούθως προσθέτοντας ότι το «Ηρώον Γιαλουσιτών», θα στέκεται παντοτινά στον χρόνο για να μας θυμίζει το μέγεθος της προσφοράς και της θυσίας τους.
Οι ηρωικές πράξεις των πεσόντων υπερασπιστών της ελευθερίας της Κύπρου θα αποτελούν ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και υπενθύμιση του δικού μας χρέους, δήλωσε τονίζοντας πως είμαστε υποχρεωμένοι έναντι σε αυτούς να σταθούμε αντάξιοι της προσφοράς τους και με ομοψυχία και ενότητα να υπερασπιστούμε τις αξίες και τα ιδανικά που μας κληροδότησαν.
Επεσήμανε επίσης ότι η παρούσα απαράδεκτη κατάσταση, δυστυχώς, διαιωνίζει την κατοχή, την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών και την καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομίας και επιτρέπει τη συνέχιση του παράνομου εποικισμού, του ξεπουλήματος των περιουσιών μας και την παγίωση των τετελεσμένων της εισβολής.
Εκδηλώσεις, όπως αυτή της κωμόπολης Αιγιαλούσας, είπε ο κ. Πάλμας, «αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για τη διατήρηση ζωντανής της ιστορικής μνήμης και τη μεταλαμπάδευσή της στις νέες γενιές των Ελλήνων της Κύπρου». Πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα αναθερμαίνουν τις σχέσεις των συγχωριανών, αποτελούν το αντάμωμα φίλων και συγγενών και συμβάλλουν στην δημιουργία καινούργιων επαφών ανάμεσα στους νέους, που δυστυχώς, λόγω της προσφυγιάς, δεν γνώρισαν τον τόπο που ανάθρεψε τους γονείς τους.
Ο Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου Κωμόπολης Αιγιαλούσας Ηλίας Παντελίδης αφού ανέφερε ότι η μνήμη, «είναι η ασπίδα και το σπαθί μας» εξήγησε ότι είναι «η ασπίδα για όσους έζησαν στην θαλασσοφίλητη, κατεχόμενη κωμόπολη και θυμούνται πολλά και είναι και το σπαθί της νεολαίας, που παλεύει να μάθει, να αγαπήσει και να φωνάξει παντού η Αιγιαλούσα ζει».
Ο κ. Παντελίδης απηύθυνε έκκληση προς όλους όπως μαζί, ενωμένοι, ανακτήσουν, διαφυλάξουν και διαδώσουν τη συλλογική μνήμη της Αιγιαλούσας, καθώς «τούτο εστί το πιο καλό μνημόσυνο για αυτούς που έφυγαν».
Περαιτέρω ζήτησε τη βοήθεια όλων της Πολιτείας και Εκκλησίας για συστράτευση στην απαίτηση δικαιοσύνης. Πρόσθεσε ότι σε ένα νησί που το μισό στενάζει, βουλιάζει σκλαβωμένο από τον Αττίλα και το μισό, μη σκλαβωμένο νησί πετάει, το 2025 η κωμόπολή Αιγιαλούσας στεγάζεται σε μια αποθήκη 2 επί 2, δίχως τουαλέτα, Συμπλήρωσε πως η θεσμοθετημένη και δομημένη αδικία κωμοπόλεων όπως η Αιγιαλούσα δεν τιμά κανέναν, ούτε τιμά την Πολιτεία.
Μετά τον εσπερινό έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων που βρίσκεται δίπλα στον ναό, τηρήθηκε μονόλεπτος σιγή και εψάλη ο εθνικός ύμνος.
Στην αίθουσα του ναού υπήρχε φωτογραφική έκθεση των 25 ηρώων της Αιγιαλούσας και μικρή συλλογή πινάκων.
Πηγή: ΚΥΠΕ