Πορεία στη Λευκωσία διοργάνωσε ο ΣΠΑΒΟ προς υποστήριξη θυμάτων βίας
Πορεία αλληλεγγύης, διεκδίκησης και αλλαγής διοργάνωσε το απόγευμα της Τρίτης στη Λευκωσία ο Σύνδεσμος για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας στην οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) για την υποστήριξη των θυμάτων έμφυλης, ενδοοικογενειακής και σεξουαλικής βίας.
Στην πορεία, η οποία είχε ως αφετηρία την Πλατεία Ελευθερίας και τέρμα τον χώρο μνήμης δολοφονημένων γυναικών, στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας), συμμετείχαν εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων (Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση, Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων, Γυναικείος Όμιλος Πρωτοπορία, Γυναικεία Οργάνωση Δημοκρατικού Συναγερμού, Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ, Γυναικεία Οργάνωση Δημοκρατικού Κόμματος, Παγκύπρια Κίνηση Ίσα Δικαιώματα - Ίσες Ευθύνες, Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ, Τμήμα Εργαζομένων Γυναικών ΣΕΚ, Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου, Γυναικεία Οργάνωση ΔΗΠΑ), ο τέως Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, και ο Αντιδήμαρχος Λευκωσίας, Χρύσανθος Φάκας.
Στην ομιλία της, η Μαρία Κούσιου, Πρόεδρος του ΣΠΑΒΟ, είπε ότι «τιμούμε κάθε γυναίκα θύμα που μίλησε, που αγνοήθηκε, που δεν ακούστηκε και κάθε ζωή που χάθηκε στη σιωπή». Αναφερόμενη στις πρόσφατες καταδίκες της Κυπριακής Δημοκρατίας από το ΕΔΑΔ, εξέφρασε τη βαθιά της απογοήτευση «για την αποτυχία της Δημοκρατίας, να προστατεύσει ουσιαστικά τα θύματα σεξουαλικής και έμφυλης βίας, αλλά και να διασφαλίσει πρόσβαση στη δικαιοσύνη».
Τέτοιες αποφάσεις, σημείωσε, «επαναφέρουν στην επιφάνεια την ύπαρξη δομικών και θεσμικών έμφυλων και σεξιστικών στερεοτύπων και προκαταλήψεων που οδηγούν σε διακρίσεις κατά των γυναικών θυμάτων και καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, αλλά αποτελούν και μια δεύτερη κακοποίηση των γυναικών που δεν μπορεί να αποσιωπηθεί», τόνισε.
«Όταν η δικαιοσύνη καθυστερεί ή δεν έρχεται ποτέ, τα θύματα αποθαρρύνονται να μιλήσουν, οι δράστες νιώθουν ασφάλεια, αφού υπάρχει ατιμωρησία και έτσι διαιωνίζεται η σιωπή και ο φόβος και καταρρέει οποιαδήποτε εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στη δικαιοσύνη», επεσήμανε η Πρόεδρος του ΣΠΑΒΟ. «Διεκδικούμε δικαιοσύνη, διαφάνεια, αποτελέσματα, διεκδικούμε ουσιαστικές πολιτικές και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις για την προστασία και την υποστήριξη των γυναικών θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και τη διασφάλιση του κράτους δικαίου, της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των θυμάτων», υπογράμμισε.
«Διαθέτουμε εμπειρία, τεχνογνωσία και βαθιά γνώση των πραγματικών αναγκών των θυμάτων. Θέτουμε τους εαυτούς μας ως ΣΠΑΒΟ στη διάθεση οποιασδήποτε αρχής, υπηρεσίας, κρατικού μηχανισμού να συμβάλουμε ενεργά σε κάθε προσπάθεια για μεταρρύθμιση οποιουδήποτε πλαισίου, νομικού ή θεσμικού», ανέφερε.
Την ίδια ώρα, η Μαρία Κούσιου κάλεσε την Κυβέρνηση «να συμβάλει στη σύσταση ανεξάρτητης ομάδας παρακολούθησης της εφαρμογής των συστάσεων του ΕΔΑΔ και της GREVIO με ετήσια έκθεση, συστηματική εξειδικευμένη διαθεματική εκπαίδευση όλων των αρμόδιων λειτουργών εμπλεκομένων στην ποινική διερεύνηση και δίωξη υποθέσεων έμφυλης, ενδοοικογενειακής και σεξουαλικής βίας, υιοθέτηση κώδικα δεοντολογίας και πρωτοκόλλου για την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία, τον σεξισμό και τις διακρίσεις λόγω φύλου στο σύστημα της δικαιοσύνης και ειδικών πρωτοκόλλων διαχείρισης».
Ακόμη, κάλεσε την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην εισαγωγή του θεσμού του ειδικού εκπροσώπου θύματος (victim liaison), που θα λειτουργεί ως ενδιάμεσος ανάμεσα στο θύμα και τις αρχές. «Παραμένουμε προσηλωμένοι στην υπεράσπιση και προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας, με απόλυτο σεβασμό, δέσμευση, διαφάνεια και ευθύνη», κατέληξε.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση μονόλεπτης σιγής στη μνήμη των θυμάτων έμφυλης και οικογενειακής βίας.