ΟΗΕ – Ιράν: Απορρίπτουμε κάθε ενδεχόμενο αναστολής του εμπλουτισμού ουρανίου
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν και επικεφαλής διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα, Καζέμ Γαριμπαμπαντί, απέρριψε μιλώντας σε κλειστή ενημέρωση ανταποκριτών του ΟΗΕ, κάθε ενδεχόμενο αναστολής του εμπλουτισμού ουρανίου ως «ένδειξη καλής θέλησης», επαναλαμβάνοντας ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό «βάσει των εγχώριων αναγκών και των δικαιωμάτων της στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».
Ο κ. Γαριμπαμπαντί διέψευσε ότι το Ιράν συμφώνησε ποτέ να περιορίσει τον εμπλουτισμό στο 1% ή να επιβάλει μορατόριουμ για χάρη των συνομιλιών με τη Δύση.
«Εμπλουτίζουμε ουράνιο με βάση τις ανάγκες μας. Αυτό είναι δικαίωμά μας σύμφωνα με τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων (NPT) και δεν πρόκειται να το παραβιάσουμε. Έχουμε πικρή εμπειρία από την εξάρτηση σε ξένες προμήθειες πυρηνικών καυσίμων. Το Ιράν πρέπει να είναι αύταρκες» τόνισε.
Αυτή τη στιγμή, το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο έως και 60%, πολύ πάνω από το όριο του 3,67% που προέβλεπε η Συμφωνία του 2015 (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης - JCPOA), από την οποία οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν μονομερώς το 2018. Έκτοτε, -σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΔΟΕ- η Τεχεράνη μειώνει σταδιακά τη συμμόρφωσή της με τη συμφωνία.
Ο Ιρανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα είναι ειρηνικό και ότι όλες οι εγκαταστάσεις του Ιράν βρίσκονται υπό επιτήρηση του Διεθνού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ). Επέκρινε ωστόσο την «πολιτικοποιημένη στάση» της υπηρεσίας αυτής και την «αποτυχία της να καταδικάσει τις πρόσφατες επιθέσεις σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις», τις οποίες η Τεχεράνη αποδίδει στο Ισραήλ.
«Ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ δεν καταδίκασε καν τις επιθέσεις. Αυτό είναι απαράδεκτο», είπε, κατηγορώντας την υπηρεσία για «δύο μέτρα και δύο σταθμά».
Όταν ερωτήθηκε για την πιθανή επιστροφή των επιθεωρητών του ΔΟΑΕ, ο κ. Γαριμπαμπαντί είπε ότι η Τεχεράνη παραμένει σε επαφή με την υπηρεσία και έχει συμφωνήσει να υποδεχθεί «τεχνική αντιπροσωπεία» εντός τριών εβδομάδων για να συζητήσει νέο πλαίσιο συνεργασίας, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο του ιρανικού κοινοβουλίου που περιορίζει την εποπτεία έως ότου εκπληρωθούν συγκεκριμένοι όροι.
Μηχανισμός Snapback και Διαφωνίες για τη JCPOA
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επαναφοράς των κυρώσεων μέσω του μηχανισμού snapback, ο κ. Γαριμπαμπαντί προειδοποίησε ότι κάθε τέτοια ενέργεια θα προκαλέσει «σθεναρή αντίδραση» από την Τεχεράνη.
«Αν ενεργοποιηθεί το snapback, το Ιράν δεν θα μείνει αδρανές», τόνισε. «Εμείς ενεργοποιήσαμε πρώτοι τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών της JCPOA. Οι Ευρωπαίοι, που δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους, δεν έχουν νομικό ή ηθικό έρεισμα για να το επικαλεστούν τώρα» σημείωσε.
Ο κ. Γκαριμπαμπαντί υπογράμμισε ότι, παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία, το Ιράν παρέμεινε εντός του πλαισίου για περισσότερο από ένα έτος κατόπιν αιτήματος των Ευρωπαίων. Ωστόσο, η Τεχεράνη μείωσε τις δεσμεύσεις της λόγω της «παρατεταμένης ασυνέπειας της Δύσης».
Προοπτικές διαπραγματεύσεων
Παρά την ένταση, ο Ιρανός ανώτερος διπλωμάτης δήλωσε ότι η χώρα του παραμένει «ανοικτή σε διαπραγματεύσεις» με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των «μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ενισχυμένων μηχανισμών επιτήρησης».
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «οποιαδήποτε μελλοντική συνομιλία πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και να μην χρησιμοποιείται ως προπέτασμα για επιθετικότητα».
«Δεν φοβόμαστε τη διπλωματία, αλλά δεν θα διαπραγματευτούμε υπό απειλή. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι ειλικρινείς και να στοχεύουν σε ένα αμοιβαία επωφελές αποτέλεσμα. Η κυριαρχία του Ιράν και το δικαίωμα του στην ειρηνική πυρηνική τεχνολογία δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση» είπε.
Ο Ιρανός αξιωματούχος υπαινίχθηκε επίσης ότι οι έμμεσες συνομιλίες ενδέχεται να επαναληφθούν σύντομα, ενώ νέος γύρος συζητήσεων με Ευρωπαίους έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή.
«Έχουμε περίπου τρεις μήνες μέχρι τον Οκτώβριο», ανέφερε. «Υπάρχει ακόμη χώρος για διπλωματία» πρόσθεσε.
Ο κ. Γαριμπαμπαντί κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «υπονομεύουν τις διαπραγματεύσεις διεξάγοντας στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν» ενώ ταυτόχρονα συντονίζουν τον επόμενο γύρο συνομιλιών. Υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τον έκτο γύρο συνομιλιών στο Μουσκάτ (15 Ιουνίου), οι ΗΠΑ «σε διάστημα 12 ωρών εξαπέλυσαν επίθεση, στέλνοντας αεροσκάφη ενώ ακόμη καθορίζονταν οι όροι».
Παρότι το Ιράν αναγνώρισε πλήγματα σε εγκαταστάσεις, επέμεινε ότι «το πρόγραμμα είναι εγχώριο και η τεχνογνωσία δεν μπορεί να εξαλειφθεί». Το Ιράν κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ για επιθετικότητα και υποκρισία. «Κατηγορούν το Ιράν ενώ δεν είναι καν συμβαλλόμενο μέρος σε συνθήκες για όπλα μαζικής καταστροφής» ανέφερε.
Απειλές για αποχώρηση από την NPT
Με Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους να ορίζουν άτυπο ορίζοντα έως τον Αύγουστο για αποφυγή κλιμάκωσης, το Ιράν επιβεβαίωσε ότι θα γίνουν διαβουλεύσεις στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ιρανός αξιωματούχος προειδοποίησε ότι «οι Ευρωπαίοι πρέπει να ενεργήσουν ανεξάρτητα. Η χρήση του μηχανισμού snapback ως πίεση είναι αντιπαραγωγική».
Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού θα μπορούσε να την οδηγήσει σε αποχώρηση από τη Συνθήκη Μη Διάδοσης.
«Ο Πρόεδρος Ρουχανί είχε δηλώσει ότι αν ενεργοποιηθεί το snapback, το Ιράν θα αποχωρήσει από τη NPT. Μετά την τελευταία επίθεση, η στήριξη του κοινού και της Βουλής προς αυτή την επιλογή έχει αυξηθεί» ανέφερε.
Καταγγελίες για διείσδυση και πόλεμο πληροφοριών
Ο Ιρανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε συλλήψεις για κατασκοπεία, αποδίδοντάς τες σε ισραηλινή διείσδυση.
«Δεν θα υπάρξει έλεος», δήλωσε, ενώ παραδέχθηκε ότι και το Ιράν διεξάγει «επιχειρήσεις εντός του Ισραήλ». Οι ανησυχίες ασφαλείας έχουν ενταθεί έπειτα από φερόμενες απόπειρες δολοφονίας εναντίον υψηλόβαθμων αξιωματούχων, περιλαμβανομένου του Προέδρου και μελών του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
Οι προϋποθέσεις για συνομιλίες με ΗΠΑ - Εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια
Για την επανέναρξη απευθείας συνομιλιών με τις ΗΠΑ, το Ιράν αξιώνει «αληθινά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης». «Οι ΗΠΑ πρέπει να αποδείξουν ότι δεν επιδιώκουν διαπραγματεύσεις κακής πίστης ενώ σχεδιάζουν νέες επιθέσεις. Το αποτέλεσμα πρέπει να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές. Μέχρι στιγμής, όσα προτάθηκαν ωφελούν μόνο τις ΗΠΑ» ανέφερε.
Το Ιράν ξεκαθάρισε ότι συνομιλεί μόνο για το πυρηνικό πρόγραμμα και όχι για το βαλλιστικό ή περιφερειακά ζητήματα, παρά την πρόθεση της Ουάσινγκτον για ευρύτερη συμφωνία.
Στρατηγική στήριξη από Ρωσία και Κίνα
Ο κ. Γαριμπαμπαντί ανέφερε επίσης ότι η Τεχεράνη συνεχίζει τον στρατηγικό συντονισμό με Μόσχα και Πεκίνο, υποστηρίζοντας ότι «και οι τρεις χώρες αντιτίθενται στην κατάχρηση του μηχανισμού snapback. Θα διατηρήσουμε ενιαία στάση».
Επιστολή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας
Σε επίσημη επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Πρέσβης Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί, υποστήριξε ότι οι πρόσφατες στρατιωτικές ενέργειες της Τεχεράνης συνιστούν «άσκηση του δικαιώματος αυτοάμυνας, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», ως απάντηση σε «πράξεις επιθετικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών».
Η επιστολή, με ημερομηνία 15 Ιουλίου 2025, αναφέρεται σε δύο προγενέστερες ανακοινώσεις προς το Συμβούλιο (S/2025/412 και S/2025/414) και κατηγορεί ευθέως την Ουάσινγκτον για «υποστήριξη και συνενοχή σε πράξεις επιθετικότητας κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν».
Το Ιράν καταγγέλλει επίσης ότι οι ΗΠΑ «καταχράστηκαν τις βάσεις και τις διευκολύνσεις που βρίσκονται στην επικράτεια χωρών υποδοχής στην περιοχή», γεγονός που, σύμφωνα με την Τεχεράνη, προκάλεσε την ιρανική απάντηση.
Επικαλούμενος αρχές του διεθνούς δικαίου, ο Ιραβανί ανέφερε τη νομική ρήση sic utere tuo ut alienum non laedas («χρησιμοποίησε την ιδιοκτησία σου έτσι ώστε να μην βλάπτεις την ιδιοκτησία του άλλου»), τονίζοντας ότι «τα κράτη απαγορεύεται να επιτρέπουν τη χρήση της επικράτειάς τους με τρόπο που να προκαλεί βλάβη σε άλλο κράτος». Πρόσθεσε δε ότι η αρχή αυτή επιβεβαιώθηκε από τη Γενική Συνέλευση μέσω του ψηφίσματος 3314 (XXIX) της 14ης Δεκεμβρίου 1974.
Το Ιράν επανέλαβε ότι ενήργησε επειδή το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις του. «Το έμφυτο δικαίωμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην αυτοάμυνα... ασκήθηκε καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε να εκπληρώσει τις ευθύνες του βάσει του Χάρτη, και ιδίως του Άρθρου 51» αναφέρεται στην ιρανική επιστολή.
Παρά την υπεράσπιση των ενεργειών του, το Ιράν διευκρίνισε ότι δεν στοχεύει στην παραβίαση της κυριαρχίας άλλων κρατών της περιοχής. «Η άσκηση του έμφυτου δικαιώματος αυτοάμυνας από το Ιράν δεν συνεπάγεται παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας των κρατών που φιλοξενούν στρατιωτικές βάσεις» τονίζει.
Η επιστολή καταλήγει με επαναβεβαίωση της περιφερειακής στάσης της Τεχεράνης. «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν παραμένει προσηλωμένη στην αρχή της καλής γειτονίας και στη διατήρηση μακροχρόνιων, φιλικών και αμοιβαία σεβαστών σχέσεων με όλους τους γείτονές της».
Ο πρέσβης Ιραβανί ζήτησε να κυκλοφορήσει η επιστολή ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας.