Ο Ζορζ Αμπντάλα ελεύθερος μετά από 40 χρόνια φυλάκισης στη Γαλλία
Ο Λιβανέζος φιλοπαλαιστίνιος μαχητής Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλά εξέφρασε σήμερα την ακλόνητη υποστήριξή του στην παλαιστινιακή υπόθεση κατά την επιστροφή του στον Λίβανο έπειτα από 40 και πλέον χρόνια σε φυλακή στη Γαλλία, όπου είχε καταδικαστεί για συνέργεια στη δολοφονία ενός Αμερικανού και ενός Ισραηλινού διπλωμάτη.
Δεκάδες υποστηρικτές του τον υποδέχθηκαν φωνάζοντας «Ελευθερία!» κατά την έξοδο του από το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού, όπου προσγειώθηκε η πτήση AF546 της Air France στην οποία επέβαινε, στις 14:30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας).
«Τα παιδιά της Παλαιστίνης πεθαίνουν από την πείνα ενώ εκατομμύρια Άραβες παρακολουθούν ως θεατές», είπε στην πρώτη δημόσια δήλωσή του από την αίθουσα VIP του αεροδρομίου.
«Η αντίσταση πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί», δήλωσε ο 74χρονος, με λευκή γενειάδα και άσπρα μαλλιά, ενώπιον συγγενών του και προσωπικοτήτων του Λιβάνου μεταξύ των οποίων ένας βουλευτής του φιλοϊρανικού κινήματος Χεζμπολάχ.
Η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν αντέδρασε στην άφιξή του.
Δεκάδες υποστηρικτές του, ορισμένοι ανεμίζοντας παλαιστινιακές σημαίες ή σημαίες του Κομμουνιστικού Κόμματος του Λιβάνου, συγκεντρώθηκαν κοντά στην αίθουσα των αφίξεων, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο επιτετραμμένος της πρεσβείας του Λιβάνου στο Παρίσι, ο Ζιάντ Ταάν, που ειδε τον Ζορζ Αμπνταλά πριν από την αναχώρησή του, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «είναι καλά στην υγεία του, πολύ χαρούμενος που επιστρέφει στον Λίβανο στην οικογένειά του και που ξαναβρίσκει την ελευθερία του».
Το εφετείο του Παρισιού είχε διατάξει την απελευθέρωσή του την περασμένη εβδομάδα, υπό τον όρο ότι θα έφευγε από τη γαλλική επικράτεια και δεν θα επέστρεφε ποτέ. Μπορούσε να αποφυλακιστεί υπό αναστολή από το 1999 όμως τα αιτήματα που κατέθετε απορρίπτονταν κάθε φορά.
Η γενική εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι κατέθεσε αίτηση αναίρεσης της απόφασης αυτής. Η προσφυγή, που δεν θα εξεταστεί προτού περάσουν αρκετές εβδομάδες, δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να εμποδίσει την αναχώρηση του Ζορζ Αμπνταλά.
Ο Ζορζ Αμπνταλά αναμένεται να πάει αμέσως στη γενέτειρά του, το χωριό Κομπαγιάτ του βορείου Λιβάνου, όπου «του επιφυλάσσεται λαϊκή και επίσημη υποδοχή», σύμφωνα με την οικογένειά του.
Η διάρκεια της κράτησής του ήταν «δυσανάλογη» των διαπραχθέντων εγκλημάτων δεδομένης και της ηλικίας του πρώην ηγέτη των FARL (Λιβανικές Ένοπλες Επαναστατικές Φράξιες), είχαν αποφανθεί οι δικαστές του εφετείου.
Η οργάνωσή του διαλύθηκε πριν από πολύ καιρό και «δεν διέπραξε βίαιη ενέργεια μετά το 1984» είχε πει επίσης το δικαστήριο, βλέποντας στον Ζορζ Αμπνταλά, "ένα ξεπερασμένο σύμβολο του παλαιστινιακού αγώνα».
Λέγοντας ότι δεν εξέφρασε «λύπη ή συμπόνια για τα θύματα που θεωρεί εχθρούς», οι δικαστές εκτίμησαν πως ο Ζορζ Αμπνταλά, που θέλει «να πεθάνει» στο χωριό του, ίσως ασχολούμενος με την τοπική πολιτική, δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο για τη δημόσια τάξη.
Την εποχή των γεγονότων, στο πλαίσιο του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο και της ισραηλινής εισβολής στον νότιο Λίβανο το 1978, οι FARL έθεταν στο στόχαστρο ισραηλινά και αμερικανικά συμφέροντα στο εξωτερικό.
Πριν από τη σύλληψη του Ζορζ Αμπντάλα το 1984, η οργάνωση είχε χτυπήσει πέντε φορές στη Γαλλία, σκοτώνοντας δύο διπλωμάτες το 1982 -- τον Αμερικανό στρατιωτικό ακόλουθο Τσαρλς Ρέι και ακολούθως τον Ισραηλινό Γιακόβ Μπαρσιμάντοφ που θεωρούταν ο υπεύθυνος της Μοσάντ στη Γαλλία και ο οποίος δολοφονήθηκε μπροστά στη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους.
Αφού ταυτοποιήθηκε από τα δακτυλικά του αποτυπώματα που βρέθηκαν σε μια γιάφκα γεμάτη εκρηκτικά και όπλα μεταξύ των οποίων το πιστόλι που χρησιμοποιήθηκε στις δύο δολοφονίες, ο Ζορζ Αμπνταλά καταδικάστηκε σε ισόβια το 1987.
Δεν παραδέχθηκε ποτέ εμπλοκή στη δολοφονία των διπλωματών, τις οποίες χαρακτήριζε όμως «πράξεις αντίστασης» κατά της «ισραηλινής και αμερικανικής καταπίεσης».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ