Στις 19 Μαΐου η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για Γενοκτονία των Ποντίvn
Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο θα συζητηθεί την προσεχή εβδομάδα η Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, κατόπιν πρωτοβουλίας της επικεφαλής της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ελίζας Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και του συνόλου των Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών.
Η συζήτηση θα διεξαχθεί συμβολικά στις 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, αναδεικνύοντας τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης, της προάσπισης της ιστορικής αλήθειας και της απόδοσης της οφειλόμενης τιμής στα θύματα.
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στη συνεχή προσπάθεια που ξεκίνησε ήδη από τον Δεκέμβριο του 2024 και αποσκοπεί στη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αποτελεί κομβικό σημείο διεκδίκησης. Η ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην ανάδειξη και διεθνή αναγνώριση των ιστορικών γεγονότων, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Ευρώπης στις θεμελιώδεις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ιστορικής δικαιοσύνης και της συλλογικής μνήμης.
Η κ. Βόζεμπεργκ, η οποία θα είναι η μοναδική ομιλήτρια εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η αναγνώριση αποτελεί ζήτημα ιστορικής δικαίωσης και ηθικής υποχρέωσης για την ευρωπαϊκή οικογένεια ενώ η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί χρέος απέναντι στις επόμενες γενιές και ουσιαστική προϋπόθεση για την προάσπιση των αξιών της δημοκρατίας, της ειρήνης και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
Στις 19 Μαΐου η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη Γενοκτονία των Ποντίων με πρωτοβουλία της @vozemberg και του ΕΛΚ. https://t.co/foqiwSaPd5
— NDEuroparl (@ND_Europarl) May 13, 2026